Pure Energy Lifestyle Holistic Dog Healing
Holistic Dog Healing

Aromatherapie

Etherische of essentiële oliën zijn pure oliën, die gewonnen worden uit alle delen van de plant of vrucht. Iedere plant of vrucht heeft zijn eigen, specifieke werking. Etherische oliën zijn op vele manieren te gebruiken, om je mentale, emotionele en fysieke gezondheid te ondersteunen of te versterken. Ontdek de genezende kracht van pure etherische oliën!
 
Etherische oliën worden toegepast om ons emotionele en fysieke welzijn te bevorderen. Alle oliën zijn in meer of minder mate antiseptisch en antibacterieel. Ze kunnen in een breed scala worden gebruikt als enkelvoudige essentiële olie of als mengsel van essentiële oliën, al naar gelang je eigen wensen en toepassing.

Etherische oliën zijn eenvoudig in gebruik en brengen tegelijkertijd diepgaande veranderingen in het lichaam teweeg. Er is veel literatuur beschikbaar over de therapeutische toepassingen van etherische oliën. Omdat ieder lichaam anders is en iedereen anders reageert, blijft het belangrijk je eigen reacties te volgen en ervaring te ontwikkelen welke essentiële oliën voor jou het meest functioneel zijn. Het mooie van mijn werkwijze met Bioresonantie is, dat ik dit persoonlijk voor je kan testen. Binnen 5 minuten weet je welke etherische oliën of geurfrequenties voor jou het meest geschikt zijn!

Hoe te gebruiken?

Etherische oliën kunnen op heel veel verschillende manieren gebruikt worden, gedurende de dag of tijdens de nacht. Zuiver etherische oliën zijn veilig om te gebruiken en uitvoerig getest. Let wel op dat etherische oliën extreem geconcentreerd zijn. De meeste etherische oliën zijn daarom niet geschikt voor dieren. om in de pure vorm te gebruiken. De conditie van de lever speelt een grote rol of het dier etherische oliën kan verdragen. Gebruik ze daarom alleen in verdunde vorm bij dieren en alleen onder deskundige begeleiding van een ervaren aromatherapeut. Bouw het gebruik altijd langzaam op. Hier volgen een aantal mogelijkheden om etherische oliën in te zetten voor jezelf, in je dagelijks leven.

Voor beter slapen en uitrusten en opstaan met nieuwe energie

Etherische oliën zijn ideaal voor het kalmeren van geest en lichaam, na een dag vol stress. In tegenstelling tot synthetische slaapmiddelen, hebben etherische oliën geen bijwerkingen. Een natuurlijke oplossing om tot rust te komen of je dag te beginnen met een frisse energie:

Verzachtende  oliën: Lavendel, Ylang Ylang, Scharlei, Sinaasappel, Mandarijn, Vetiver, Geranium, Melissa, Sandelhout, Bergamot, Roos.

Tips voor ontspanning/slapen:

 • Verdamp de oliën om je kalm en ontspannen te voelen, voordat je gaat slapen.
 • Doe 1 of 2 druppels olie op je kussen of nachthemd.
 • Maak een verzachtende spray door 5-6 druppels olie te mengen met 30ml water in een sprayflacon. Spray dit over het beddengoed en op de slaapkamer.
 • Meng 10 druppels olie met badzout en basisolie en voeg dit toe aan het warme badwater voor een ontspannend bad.

Verkwikkende oliën: Pepermunt, Eucalyptus, White Fir, Citroen, Basilicum, Wintergreen, Grapefruit en Tijm.

Stimulerende en verkwikkende tips:

 • Verdamp of verstuif  ‘s morgens een verkwikkende olie.
 • Ochtenddrank: Voeg een paar druppels Pepermunt, Lemon of Sinaasappel aan water of aan een verse fruit/groentedrank toe.
 • Vermeng een paar druppels van een verkwikkende olie toe aan je bad- of douchegel voor een verkwikkende ochtenddouche.

Tips voor bad en douche

 • Voeg 10 druppels olie toe aan een basisolie en voeg toe aan het badwater terwijl het bad volloopt. Zodra het water gekalmeerd is zullen de oliën zich scheiden. De huid zal de oliën snel uit de bovenkant van het water opnemen. Sommige mensen merken dat ze niet meer dan 6 druppels olie kunnen verdragen. Het is dan beter om de olie eerst toe te voegen aan een natuurlijke bad- of douchegel of aan (dode) zeezout. Blijf ongeveer 15 minuten in het bad.
 • Voeg 1-5 druppels olie toe aan 2 eetlepels basisolie voor een heerlijke badolie, wanneer je een droge huid hebt.
 • Meng 3-10 druppels olie met een kop Dode Zeezout. Deze combinatie is erg heilzaam bij eczeem of psoriasis.
 • Voeg 3-6 druppels olie toe aan je douchegel op een washandje en gebruik om het lichaam te wassen.
 • Maak een lichaamsspray met 10 druppels olie en gedestilleerd water. Schud goed en spray over het lichaam na een bad of douche.
 • Voeg 3-5 druppels olie toe aan 2 eetlepels Himalyazout of Epsom Salt en een scheutje basisolie. Laat de voeten 15 min. weken en adem het aroma in.

Persoonlijke verzorging en welzijn

 • Verzachten van de spieren: Masseer essentiële oliën zoals Marjolein, Jeneverbes, Kamfer, Wintergreen, Pepermunt of Kamille op de spieren en gewrichten om vermoeide spieren en gewrichten te verzachten en ontspannen. Combineer en vermeng de olie met een basisolie, zodat je de olie makkelijker over een groot gebied kunt verdelen.
 • Yoga en meditatie: Verdamp oliën zoals Sandelhout of Wierook voor een betere concentratie en ademhaling.
 • Huiselijke atmosfeer: Creëer de juiste atmosfeer in huis. Experimenteer met de oliën om te kijken welke sfeer ze tot stand brengen. Enkele ideeën: Om kinderen tot rust te laten komen of te ontstressen van een lange dag kun je de ontspannende oliën verdampen of verstuiven. Voor een frisse en uitnodigende sfeer zijn citrusgeuren erg geschikt.
 • School en kantoor: Het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het interpreteren van aroma’s staat nauw in verbinding met het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het lange termijn geheugen en emoties. Onderzoek heeft aangetoond dat essentiële oliën zoals Rozemarijn en Pepermunt het vermogen hebben om het geheugen en de oplettendheid te verbeteren. Verdamp een Rozemarijn, Pepermunt, Citroen of Wierook, terwijl je aan het studeren bent en inhaleer vervolgens dezelfde geur wanneer je de informatie wilt herinneren.
 • Heb je hoofdpijn, wrijf dan een paar druppels Rozemarijn, Pepermunt of Lavendel etherische olie op de achterkant van je nek of de slapen.
 • Zoutpotje: Maak glazen potjes met zout, voeg 5 tot 10 druppels essence toe en zet het potje neer, waar de frequentie nodig is. Bijvoorbeeld bij het bedje van je kind of in ruimtes waar het niet helemaal goed voelt.

Tips voor gebruik in het huishouden

Veel etherische oliën hebben aangetoond, het vermogen te hebben om verschillende soorten bacteriën, gisten en zelf virussen te remmen of te doden. Deze ontsmettende eigenschappen zorgen ervoor, dat ze een natuurlijk alternatief zijn voor agressieve chemicaliën, die in veel commerciële schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Essentiële oliën kunnen ook fungeren als natuurlijke geurverdelger, zonder kunstmatige aroma’s, die in veel producten worden gebruikt.

Ontsmettende oliën: Citroen, Tea Tree, Lime, Kaneel, Tijm en Pepermunt.

Ontgeurende oliën: Pepermunt, Scharlei, Tea Tree, Lavendel, Geranium en Eucalyptus.

 • Maak een ontsmettende spray door 5-6 druppels olie te mengen met 30ml water in een sprayflacon. Schud voor gebruik en spray op keukenblok, snijplanken, in de oven, koelkast, vuilnisbak enz.
 • Doe 1-2 druppels Lemon of een andere ontsmettende olie op een vochtige doek en gebruik deze om keukenbladen of tafels af te nemen.
 • Doe 3-5 druppels van een ontgeurende olie in 1 eetlepel bakpoeder en doe dit in de vuilnisbak.
 • Doe een paar druppels Citroen bij het afwaswater voor een sprankelend servies en een keuken die heerlijk ruikt. Je kunt de olie ook in de vaatwasser doen.
 • Meng 1-2 druppels Citroen met 1 eetlepel azijn en 30ml water in een sprayflacon. Schud goed en spuit hier je spiegels mee in. Gebruik een droge doek om af te nemen.
 • Een paar druppels van een ontsmettende olie in het waswater zullen helpen om bacteriën en ziektekiemen in kleding te doden.
 • Doe je favoriete olie op een vochtige doek en doe deze in de droger, bij je wasgoed. Je kleding zal heerlijk ruiken, zonder kunstmatige parfums of aroma’s.
 • Voeg een paar druppels olie toe aan het water in je strijkijzer.
 • Doe een watje met olie in een houten, glazen of stenen doosje met gaatjes en zet dit in je kledingkast. Je kleding blijft heerlijk ruiken.
 • Meng een kopje bakzout met 20-5- druppels Tea Tree en Citroen in een glazen pot. Doe de pot dicht, schud en laat het mengsel een nacht staan. Strooi het mengsel over het tapijt, laat 15 minuten inwerken en stofzuig daarna het tapijt. Deze methode kun je ook toe passen op matrassen.
 • Afweren van insecten: Doe 10-15 druppels in 30ml water in een sprayflacon en vernevel over de blootgestelde huid en kleding. Je kunt de olie ook vermengen met een basisolie en direct op de huid aanbrengen. Verdamp  insectenwerende oliën in de ruimte. Smeer de randen van je kozijnen in met Lavendelolie. Insecten zullen minder snel naar binnen komen.
 • Doe een paar druppels olie in de stofzuigerzak. Terwijl je aan het stofzuigen bent, wordt de lucht gezuiverd en een heerlijk frisse geur verspreid.

De mogelijkheden van de toepassingen zijn eigenlijk eindeloos. Experimenteer en wees creatief!

Aromatherapie